top of page
Spiseforstyrrelser - Awakn

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er samlebegrep for personer med påvirket spisemønster og holdning til mat. Blant de vanlige typene spiseforstyrrelse er anoreksi, bulimi og overspising. Spiseforstyrrelser kan påvirke fysisk helse, og i alvorlige tilfeller være livstruende. 

Hva er spiseforstyrrelse og symptomer på spiseforstyrrelse?

Personer med spiseforstyrrelser kan ha vanskeligheter med å regulere inntaket av mat, og mange har et vanskelig og feilaktig kroppsbilde. De ulike spiseforstyrrelsene har forskjellige symptomer. Noen av de fysiske tegnene som kan oppstå ved spiseforstyrrelser er vektsvingninger, tretthet, svimmelhet, lav kroppstemperatur, og endring i hud og hår. 

Behandling av spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser behandling - Awakn Clinics

Ketaminbehandling viser seg som en lovende behandlingsform mot spiseforstyrrelser. Ketamin kan gi en antidepressiv effekt som hjelper til å redusere symptomer som lavt humør og angst. Et signalsenter i hjernen får dermed hjelp til å regulere signaler om appetitt og sultfølelse, og hjelper deg som trenger en mer positiv holdning til mat og kropp. Ketamin innføres som en lav dose intramuskulært. Effekten kan oppleves umiddelbart etter behandling, eller den kan inntre gradvis over tid. I kombinasjon med samtaleterapi er målet å opprettholde en varig effekt, og å lære hjernen opp til nye håndteringsmetoder. 

 

Behandlingsformen med ketamin mot spiseforstyrrelser kan være spesielt nyttig for deg som ikke har hatt nytte av tradisjonell behandling, eller opplever uønskede bivirkninger av andre behandlingsmetoder. 

"Jeg fikk tilgang til en friskere utgave av meg selv. Det ga meg selvtillit, at det er noe som funker oppi hodet mitt. At jeg kan stole på tankene mine."

- Andrea 33 år

Behandlet for spiseforstyrrelser

Informasjonshefte.png

Behandlingsløpet

Du vil i samarbeid med lege og fast behandler legge en plan for terapien; denne kan endres underveis om du ønsker det. Det legges stor vekt på å skreddersy et trygt og effektivt behandlingsopplegg tilpasset din situasjon. 

 

For å legge til rette for et godt og varig resultat anbefales det vanligvis å gjennomføre fire ketaminbehandlinger og psykoterapitimer. Du kan se et ofte anbefalt behandlingløp her.

 

Ønsker du mer informasjon om ketaminbehandling mot spiseforstyrrelser kan du se våre ofte stilte spørsmål om ketaminbehandling. Om du ikke får svar på spørsmålene du har, kan du kontakte Awakn i Oslo eller Trondheim. 

Få tilsendt vårt informasjonshefte for mer informasjon om hvordan vår behandling kan hjelpe deg.

Start din behandling hos Awakn

Les mer om behandlingsløpet

Forstå hva du kan få behandling for, hvordan behandlingen foregår, hva vi anbefaler og se info om priser. 

01

Få tilsendt informasjonshefte

Om du er interessert i å starte ketaminassistert psykoterapi er det viktig at du laster ned og leser gjennom vårt informasjonshefte.

 

02

Frivillig innledende samtale

Behandling krever ikke henvisning. Book en 15 min uforpliktende telefonsamtale for å starte prosessen.


 

03

Psykiatrisk og medisinsk konsultasjon

Det er obligatorisk å ha en samtale med legen på ketaminklinikken før du starter behandlingen for å være sikker på at du får riktig informasjon og at behandlingen er trygg for deg.

04

Relevant forskning på spiseforstyrrelser

Her kan du lese noen av de mange publiserte forskningsartiklene om bruk av ketamin mot spiseforstyrrelser. 

Tittel

Oppsummering

Ketamine as a Treatment for Anorexia Nervosa:
Keeler, Johanna Louise, et al.
Nutrients
2021 review of ketamine for anorexia.

Studien beskriver hvordan ketamin kan være en mulig behandling for anoreksi ved å øke glutamat som kan øke hjernens evne til å tilpasse seg og danne nye forbindelser.
 

Les hele forskningsartikkelen

Ketamine as a Novel Psychopharmacotherapy for Eating Disorders: Evidence and Future Directions.
Ragnhildstveit, Anya, et al.
Brain Sciences
2022 review of ketamine for eating disorders.

Studien beskriver bruken av ketamin i behandling av spiseforstyrrelser og oppsummerer at resultatene hittil er lovende.

Les hele forskningsartikkelen her

Studien undersøkte effekten av gjentatt ketaminbehandling hos pasienter med langvarige spiseforstyrrelser og behandlingsresistent depresjon, og resultatene viste en forbedring i depresjonssymptomer og i spiseforstyrrelsessymptomer.

Les hele forskningsartikkelen her

Hva sier tidligere pasienter?

Etter tre økter kjente jeg ikke lenger symptomene på depresjon. Jeg får fortsatt behandling når jeg begynner å vise symptomer, men de skiller seg lenger og lenger. Jeg trodde det ikke ville være noen glede eller lykke i livet mitt, men siden den første behandlingsuken i 2018 har jeg sakte klart å bygge meg et virkelig godt liv. Jeg skriver dette i takknemlighet for sjansen jeg fikk til et liv i lys i stedet for mørke. Takk.

- Kvinne, 32 år

"Bunnløs depresjon holdt meg utenfor arbeidslivet i seks år og kostet meg nesten livet. Ingen medisiner eller annet hjalp. Ketaminbehandling snudde livet på hodet. Jeg fikk livet tilbake, kom tilbake i arbeid og kunne sosialisere med venner og familie igjen. Jeg tror ikke jeg hadde vært i live i dag uten behandlingen"

- Mann, 47 år

"I årevis hadde jeg liten eller ingen effekt av tradisjonell behandling, selv om jeg hadde prøvd mange ting, men etter bare noen få behandlinger med ketamin følte jeg en umiddelbar og dyp effekt. Dagen etter min tredje behandling det føltes ut som tusenvis av knuter, som hadde sittet i kroppen min i årevis, plutselig løsnet. Det føltes ut som om jeg endelig kunne puste igjen.Jeg er nå helt tilbake til livet."

- Mann, 30 år

bottom of page